Gremolata wg Buni :

Doskonały dodatek do potraw rodem z kuchni włoskiej .

dodany przez: Babciagramolka babciagramolka

dodatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
  • szczypta soli ( to mój wymysł - po prostu pasuje mi ta odrobina soli w smaku Gremolaty )

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Gremolata wg buni : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyć natkę pietruszki , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
  • Można sobie ułaqtwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .
  • Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
  • Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku - np pierogów .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: