gremolata_wg_buni

Gremolata wg Buni :

Ocena:

4.54 (146)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Doskonały dodatek do potraw rodem z kuchni włoskiej .

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
  • szczypta soli ( to mój wymysł - po prostu pasuje mi ta odrobina soli w smaku Gremolaty )

Gremolata wg buni : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyć natkę pietruszki , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
  • Można sobie ułaqtwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .
  • Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
  • Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku - np pierogów .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne