Grecka musaka

Musaka - mięsne, klasyczne danie kuchni greckiej. Sycąca musaka to nie tylko mięso, ale też warzywa i doskonały sos beszamelowy. Jeśli marzą Wam się wakacje w Grecji, zróbcie najpierw musakę na obiad!

dania mięsnemusakaZapiekanki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 197 głosów)

Składniki:

  • · 4-5 niedużych bakłażanów
  • · ok. 1kg mielonego mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego
  • · 2 duże cebule
  • · 3-4 ząbki czosnku
  • · 5-6 dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w zalewie
  • · 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • · po łyżeczce oregano i bazylii
  • · oliwa do smażenia
  • · pieprz
  • · sól
  • Na sos beszamelowy:
  • · 2 łyżki masła
  • · 2 łyżki mąki
  • · 1 ½ szklanki mleka
  • · 2 żółtka
  • · 3 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera, cheddara, tylżyckiego).
  • - szczypta gałki muszkatołowej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Umyte, ale nie obrane bakłażany pokrój w plastry. Spróbuj kawałek miąższu - jeżeli nie wyczuwasz ani odrobiny goryczy, możesz od razu wziąć się do smażenia. Przeważnie jednak bakłażany są gorzkawe, a wtedy trzeba ułożyć je w durszlaku, posolić i odstawić, żeby obciekły z gorzkiego soku. Po pół godzinie opłucz je pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Smaż je stopniowo na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz.
  • 2. Sparz 3 pomidory, obierz ze skórki, pokrój na cząstki i lekko ściskając każdą, usuń nasiona, a miąższ włóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając i rozdzielając je jednocześnie widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Teraz dodaj do mięsa pomidory i koncentrat, wymieszaj i posól. Duś farsz do musaki pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dopraw ziołami (najlepiej świeżymi) i pieprzem.
  • 3. Brakuje nam już tylko sosu do musaki. Rozpuść więc masło w garnku do sosów lub w głębokim rondlu, wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując tę mieszaninę rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając rózgą.
  • 4. Włącz piekarnik. Ustaw termostat na 190°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątne lub okrągłe naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany, a na końcu pokrojone w plasterki, obrane ze skóry pozostałe pomidory. Polej wszystko sosem. Jeżeli piekarnik zdążył się już nagrzać, wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch musaki ładnie się zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut.
  • Musakę podawaj na stół w naczyniu, w którym się zapiekała.

Porady

Zobacz też: kuchnia grecka to nie tylko sałatka grecka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy