Gratin z fenkuła z gorgonzolą

Gratin z fenkuła z gorgonzolą to propozycja od Cristiny Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool. Przepis na gratin z fenkuła z gorgonzolą sprawdzi się jako przystawka albo lekki obiad. To łatwe danie, którego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. 

Przystawki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 168 głosów)

Kroki wykonania:

  • cristina-fenkul1.Kawałki fenkułów zanurzamy na 3 min we wrzącej, lekko osolonej wodzie, wyjmujemy np. na ściereczkę, aby wyschły i wystygły. Blaszkę smarujemy oliwą, kładziemy warstwę fenkułów, posypujemy połową tartej bułki. Równomiernie rozkładamy kawałki gorgonzoli i szynki, posypujemy parmezanem, przykrywamy resztą fenkułów, skrapiamy oliwą i posypujemy pozostałą bułką tartą.
  • cristina-fenkul22.Pieczemy w temp. 250°C przez 6–7 min, aż danie się zezłoci. Przed podaniem posypujemy rukwią i różowym pieprzem.

Porady

Gratin z fenkuła z gorgonzolą zawiera w przepisie:

  • 4 fenkuły, średniej wielkości oczyszczone i pokrojone 
  • 150 g gorgonzoli dolce 
  • 4 plastry szynki prosciutto cotto, pokrojone w paski
  • 3 dag parmezanu, startego
  • do dekoracji: rukiew wodna
  • zamiast pieprzu kolorowego należy użyć  różowy pieprz

Notka redakcyjna

Prosciutto cotto to najpopularniejsza włoska szynka gotowana, używana do kanapek, sałatek, pizzy. Można zastąpić inną szynką: parzoną, wędzoną, konserwową.

Przepis przygotowany został w studio kulinarnym Akademia Kulinarna Whirlpool.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy