Wloz maslo, miod i golden syrup do malego garnuszka i podgrzewaj delikatnie do ropuszczenia skladnikow.
Wymieszaj pozostale skladniki - oprocz suszonych owocow - w duzej misce. Wlej roztopiona mase i dokladnie wymieszaj. Rozloz na blaszce i piecz przez okolo 40min, az orzechy i pestki beda zlotawe. Mieszaj co kilka minut. Warto jest zaczac sprawdzac po okolo 25min, czy mieszanka sie nie przypala.
Wyjmij blaszke z piekarnika i zostaw do ostudzenia, mieszajac od czasu do czasu - jesli wlozysz do miski ciepla mieszanke rozmoczy sie! Dodaj zurawine i sultanki, wymieszaj i przeloz do zamykanego pojemnika. W temperaturze pokojowej granola powinna wytrzymac okolo miesiaca.
KOKTAJL:
Zmiksuj blenderem wszystkie skladniki na gladki koktajl - jesli jest za gesty dodaj soku.
PODANIE:
W szklanym pucharku ukladaj warstwami granole i jogurt, koktajl wlej do szklanek i zakoncz slomka.
Komentarze