Granita arbuzowa

taki deser świetnie orzeźwia w upalny dzień!

Deserylody

Czas przygotowania:
360 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 181 głosów)

Składniki:

  • 3 - 4 szkl. pokrojonego i oczyszczonego z pestek miąższu arbuza
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • sok z dużej cytryny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Miąższ trzeba bardzo dokładnie oczyścić ze wszystkich pestek, także tych białych. Pokrojony przekładamy razem z z sokiem, który nam wyciekł przy oczyszczaniu, do wysokiego pojemnika. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Miksujemy całość blenderem i przelewamy do zamykanego pojemnika. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki i co m/w 1-2 godziny mieszamy, najlepiej widelcem, alby całość ładnie się zmroziła i miała postać jakby zeskrobanego szronu. Podajemy w miseczkach lub pucharkach. Polecam bo fantastycznie orzeźwia!
  • Jeśli arbuz jest bardzo dojrzały i słodki można zrezygnować z dodawania cukru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy