Granita arbuzowa

taki deser świetnie orzeźwia w upalny dzień!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 - 4 szkl. pokrojonego i oczyszczonego z pestek miąższu arbuza
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • sok z dużej cytryny

Przygotowanie

  1. Miąższ trzeba bardzo dokładnie oczyścić ze wszystkich pestek, także tych białych. Pokrojony przekładamy razem z z sokiem, który nam wyciekł przy oczyszczaniu, do wysokiego pojemnika. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Miksujemy całość blenderem i przelewamy do zamykanego pojemnika. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki i co m/w 1-2 godziny mieszamy, najlepiej widelcem, alby całość ładnie się zmroziła i miała postać jakby zeskrobanego szronu. Podajemy w miseczkach lub pucharkach. Polecam bo fantastycznie orzeźwia!
  2. Jeśli arbuz jest bardzo dojrzały i słodki można zrezygnować z dodawania cukru.
lody deser wegetariańska dla dzieci arbuz granita orzeźwienie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze