granita_arbuzowa

Granita arbuzowa

Ocena:

4.52 (181)

  • 6 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
taki deser świetnie orzeźwia w upalny dzień!

Składniki:

  • 3 - 4 szkl. pokrojonego i oczyszczonego z pestek miąższu arbuza
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • sok z dużej cytryny

Granita arbuzowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Miąższ trzeba bardzo dokładnie oczyścić ze wszystkich pestek, także tych białych. Pokrojony przekładamy razem z z sokiem, który nam wyciekł przy oczyszczaniu, do wysokiego pojemnika. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Miksujemy całość blenderem i przelewamy do zamykanego pojemnika. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki i co m/w 1-2 godziny mieszamy, najlepiej widelcem, alby całość ładnie się zmroziła i miała postać jakby zeskrobanego szronu. Podajemy w miseczkach lub pucharkach. Polecam bo fantastycznie orzeźwia!
  • Jeśli arbuz jest bardzo dojrzały i słodki można zrezygnować z dodawania cukru.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne