Gotowana babka

Babka gotowana bez specjalnej formy, kształt ma inny jak ta tradycyjnie gotowana, ale jest tak samo smaczna.

babkisok

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 193 głosów)

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 16 dag mąki ziemniaczanej
  • 13 dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodawać po jednym jajku do utartego kremu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodać sok pomarańczowy i alkohol.
  • Metalową foremkę do babki bez kominka wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto, foremkę dokładnie przykryć folią aluminiową.
  • W dużym garnku na dnie ułożyć szmatkę i postawić foremkę, wlać wodę do 3/4 wysokości form, przykryć garnek pokrywką i gotować 80 minut od momentu zagotowania się wody
  • Po upływie odpowiedniego czasu wyłączyć gaz i odkryć pokrywkę garnka, formę zostawić w nim na 10 minut po tym czasie zdjąć z formy folię i zostawić na kolejne 10 minut po tym czasie formę wyjąć z garnka i wystudzić.
  • 3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem pomarańczowym na gładki lukier i polać nim wystudzoną babkę, odstawić do zastygnięcia.

Porady

Przy tej babce ważne jest przestrzeganie czasu gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy