Gorąca czekolada

Gorąca czekolada!

Dodany przez:

Ciepłe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 filiżanki wiórek czekoladowych
  • 2 filiżanki mleka
  • bita śmietana
  • szczypta soli
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • likier lub spirytus

Przygotowanie

  1. Zaopatrz się w dobrej jakości czekoladę. W zależności od twoich preferencji i smaku, jaki chcesz uzyskać, może być mleczna, gorzka lub nawet biała.
  2. Posiekaj czekoladę na kawałeczki. Najłatwiejszym sposobem jest użycie do tego celu ząbkowanego noża. Upewnij się, że nóż nie był wcześniej używany do krojenia cebuli lub innych produktów o intensywnym zapachu, inaczej zniszczysz smak czekolady.
  3. Ilość czekolady zależy od tego jak mocny chcesz otrzymać napój. Na początek wystarczy 25g czekolady na filiżankę napoju. Jeśli będziesz potrzebować więcej, po prostu jej dodasz.
  4. 3
  5. mleko i posiekana czekolada
  6. Ustaw palnik na średni lub mały ogień. Do rondla wlej mleko lub wodę i delikatnie wsyp posiekaną czekoladę. Mleko nada czekoladzie bardziej intensywny smak, ale to czy użyjesz mleka, czy wody zależy tylko od ciebie. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę likieru lub spirytusu. Dolewając go w tym momencie sprawisz, że część alkoholu wyparuje, co odrobinę złagodzi smak czekolady.Mieszaj całość w sposób ciągły, dopóki mleko i czekolada całkowicie się nie połączą. Możesz zaobserwować na powierzchni mieszaniny czarne plamki. Są to drobinki nieroztopionej czekolady. Kontynuuj mieszanie dopóki całkowicie nie znikną.
  7. Jeśli mieszanka robi się za gorąca lub czujesz, że za chwilę może się przypalić, zdejmij rondel z ognia i kontynuuj mieszanie. Postaw rondel z powrotem na ogniu, gdy mieszanina trochę się ochłodzi.
  8. 5
  9. gorąca czekolada
  10. Dopraw czekoladę według swoich upodobań. Możesz do tego użyć cynamonu lub gałki muszkatołowej. Jeśli wcześniej nie dodałaś likieru, możesz to zrobić teraz. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić – alkohol nie będzie miał czasu, żeby wyparować, a smak napoju może się zrobić zbyt ostry.
  11. 6
  12. Wyłącz ogień i natychmiast przelej czekoladę do kubków. Możesz ją przystroić listkiem mięty, bitą śmietaną lub szczyptą cynamonu.
czekolada napoje gorąca
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze