Golonka z warzywami

Ocena:

4.45 (161)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Golonka duszona w warzywach jest soczysta i rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 2 golonki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • papryka ostra
  • pieprz
  • mąka
  • oliwa
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • natka pietruszki
  • kawałek pora

Golonka z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na mały ogniu do miękkości. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć). Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne