Golonka wg Kazika

Świetny sposób na golonkę

Dodany przez:

Golonka wg Kazika

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 6 głosów)

Składniki

  • 1 golonka (wagi ok 80-90 dag)
  • szklanka jasnego piwa
  • szklanka bulionu wołowego
  • łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • słodka papryka,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy
  • sól,pieprz
  • 4-5 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Pomysł na tą golonkę podsunął mi Kazik45 i jemu właśnie dedykuję ten przepis.
  2. 1.Golonkę włożyć do worka foliowego.Do worka z golonką wlać olej,dodać przyprawy w ilościach według upodobania,dodać zmiażdżony czosnek.Worek szczelnie zawinąć i dokładnie wymasować mięso tak aby dokładnie oblepiły go przyprawy.Otworzyć worek wlać do niego piwo oraz bulion zawiązać tak aby nic nie wydostało się z niego.Najlepiej włożyć taki pakunek do miski.Tak przygotowaną golonkę włożyć do lodówki na całą noc.
  3. 2.Następnego dnia wyciągnąć golonkę z zalewy ,włożyć ją do rękawa do pieczenia,włożyć do naczynia żaroodpornego.Polać mięso marynatą,zamknąć szczelnie rękaw i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec 2 godziny a po tym czasie rozciąć rękaw,polać mięso marynatą i piec jeszcze przez 30 min. tak aby wierzch ładnie się przyrumienił.
  4. 3.Golonkę podawać z chrzanem i musztardą oraz z opiekanymi ziemniakami.
mięso obiad piwo golonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze