Golonka piwno miodowa- wyśmienita

Bardzo smaczna i soczysta golonka, polecam.

dania mięsnegolonka

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 170 głosów)

Składniki:

  • 2 duże golonki wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka mielona ostra słodka
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • 16 ziaren ziela angielskiego
  • 16 ziaren pieprzu
  • 10 dużych liści laurowych
  • 3-4 litry ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Golonki umyć, ponacinać nożem skórę, ułożyć ścisło w szerokim niskim garnku.
  • W ciepłej wodzie rozpuścić 2 czubate łyżki soli, dodać 8 ziaren ziela, pieprzu i 5 pokruszonych liści laurowych.
  • Zalać golonki i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
  • Po tym czasie golonki wyjąć , całą zalewę wylać.
  • Znów ułożyć w garnku, dodać płaską łyżkę soli, 5 liści laurowych ,8 ziaren pieprzu i liście laurowe.
  • Następnie dodać 2 łyżki majeranku i czosnek granulowany.
  • Zalać wodą i ugotować na bardzo małym ogniu.
  • Gotować aż golonki będą prawie miękki(uważać żeby nie rozgotować).
  • Ugotowane golonki wyjąć łyżką cedzakową, do naczynia żaroodpornego.
  • Posmarować bejcą( używająć pędzelka)
  • Zapiekać 20-25 min w 200 st C z termoobiegiem aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
  • Uwaga:
  • W czasie zapiekania polewać resztą bejcy, aż do wyczerpania.
  • Podawać z chrzanem lub musztardą.
  • Smacznego.
  • Bejca:
  • Miód wymieszać z piwem,1/2 łyżeczki papryki i odrobiną pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy