Golonka piwno miodowa- wyśmienita

Bardzo smaczna i soczysta golonka, polecam.

Dodany przez:

Golonka piwno miodowa- wyśmienita

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.86 z 7 głosów)

Składniki

  • 2 duże golonki wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka mielona ostra słodka
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • 16 ziaren ziela angielskiego
  • 16 ziaren pieprzu
  • 10 dużych liści laurowych
  • 3-4 litry ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Golonki umyć, ponacinać nożem skórę, ułożyć ścisło w szerokim niskim garnku.
  2. W ciepłej wodzie rozpuścić 2 czubate łyżki soli, dodać 8 ziaren ziela, pieprzu i 5 pokruszonych liści laurowych.
  3. Zalać golonki i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
  4. Po tym czasie golonki wyjąć , całą zalewę wylać.
  5. Znów ułożyć w garnku, dodać płaską łyżkę soli, 5 liści laurowych ,8 ziaren pieprzu i liście laurowe.
  6. Następnie dodać 2 łyżki majeranku i czosnek granulowany.
  7. Zalać wodą i ugotować na bardzo małym ogniu.
  8. Gotować aż golonki będą prawie miękki(uważać żeby nie rozgotować).
  9. Ugotowane golonki wyjąć łyżką cedzakową, do naczynia żaroodpornego.
  10. Posmarować bejcą( używająć pędzelka)
  11. Zapiekać 20-25 min w 200 st C z termoobiegiem aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
  12. Uwaga:
  13. W czasie zapiekania polewać resztą bejcy, aż do wyczerpania.
  14. Podawać z chrzanem lub musztardą.
  15. Smacznego.
  16. Bejca:
  17. Miód wymieszać z piwem,1/2 łyżeczki papryki i odrobiną pieprzu.
mięso obiad piwo golonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze