Gołąbkowe Specjały

Pyszne gołąbki dla małych i dużych łasuchów.

Dodany przez:

Gołąbkowe Specjały

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 60 dkg mięsa szynkowego
  • 60 dkg karkówki
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 głowka kapusty
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 bulionetki
  • duży słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 puszki obranych pomidorów
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż w trzech szklankach wody. Zmielić mięso, kapustę, cebulę i czosnek. Odcisnąć sok z kapusty i cebuli, a następnie połączyć te cztery składniki wraz z ryżem.
  2. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie ręką, uformować kulki i obtoczyć w bułce tartej. Lekko obsmażyć. Po usmażeniu przełożyć do dużej brytfanki.
  3. Przygotować sos: Zmielić pomidory z puszki, dodać słoiczek przecieru, pociachaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz, oraz rozpuszczone w dwóch litrach wody bulionetki. Wymieszać i doprawić do smaku.
  4. Gołąbki zalać sosem i piec 80 minut w 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
mięso obiad kolacja dla dzieci sos gołąbki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze