Gołąbki

Ocena:

4.57 (174)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 35 minut
Porcja: 435 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 20 dag ugotowanego ryżu
  • 12 liści kapusty włoskiej
  • 20 dag pieczarek
  • pęczek dymki
  • 5 pomidorów
  • 20 dag kiełków
  • 3–6 łyżek sherry
  • 4–6 łyżek sosu sojowego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Gołąbki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Liście kapusty zblanszować  w osolonym wrzątku, zahartować  i dokładnie osączyć.
  • Grzyby opłukać, pokroić  w kostkę. Dymkę umyć, pokroić  w krążki. Pomidory sparzyć,  obrać ze skórki, usunąć pestki,  pokroić w kosteczkę. Kiełki  przepłukać, osączyć.
  • Warzywa, grzyby i kiełki  wymieszać z ryżem. Wlać  sherry, sos sojowy. Doprawić  pieprzem. Na każdym liściu  rozłożyć farsz. Zwijać ciasno,  owiązać nicią kuchenną.
  • Bulion zagotować w woku.  Na kratce ułożyć gołąbki, przykryć,  gotować ok. 35 min.
  • Gołąbki delikatnie wyjąć,  usunąć nici. Podawać ze  słodko-ostrym sosem chili.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne