Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 35 minut
Porcja: 435 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
20 dag ugotowanego ryżu
12 liści kapusty włoskiej
20 dag pieczarek
pęczek dymki
5 pomidorów
20 dag kiełków
3–6 łyżek sherry
4–6 łyżek sosu sojowego
300 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
Gołąbki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Liście kapusty zblanszować w osolonym wrzątku, zahartować i dokładnie osączyć.
Grzyby opłukać, pokroić w kostkę. Dymkę umyć, pokroić w krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Kiełki przepłukać, osączyć.
Warzywa, grzyby i kiełki wymieszać z ryżem. Wlać sherry, sos sojowy. Doprawić pieprzem. Na każdym liściu rozłożyć farsz. Zwijać ciasno, owiązać nicią kuchenną.
Bulion zagotować w woku. Na kratce ułożyć gołąbki, przykryć, gotować ok. 35 min.
Gołąbki delikatnie wyjąć, usunąć nici. Podawać ze słodko-ostrym sosem chili.