Gołąbki z włoskiej kapusty

Przepis na pyszne gołąbki - z włoskiej kapusty

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
534 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 185 głosów)

Składniki:

  • kapusta włoska
  • cebula
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • żółtko
  • łyżeczka musztardy
  • 600 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wołowo-wieprzowego)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 4–5 kiszonych ogórków
  • szklanka bulionu (z kostki)
  • sól l pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • Kapustę włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Chwilę gotować. Wyjąć. Wyciąć głąb, a następnie oddzielić liście. Ściąć w nich zgrubienia.
  • Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Połowę oleju rozgrzać. Podsmażyć na nim cebulę, następnie boczek. Razem z żółtkiem i musztardą dodać do mięsa. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Ogórki przekroić wzdłuż na cztery części. Na liście kapusty nałożyć mięso i po ćwiartce ogórka. Zwinąć i przewiązać.
  • Resztę tłuszczu rozgrzać, włożyć gołąbki. Smażyć przez 3 minuty z obu stron. Wlać bulion, dusić pod przykryciem 20 minut. Zdjąć pokrywkę, dalej gotować, aż sos się zagęści. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 534

Porady

Zobacz też: caponata - przepis kuchni włoskiej

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy