Gołabki z włoskiej kapusty

Troche pracochlonne ale warto :)

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Składniki:

  • glowka kapusty wloskiej
  • 3 woreczki ugotowanego ryzu
  • 350 gram miesa mielonego indyczego
  • 2 cebule
  • zabek czosnku
  • slodka papryka w proszku
  • olej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapuste wkladamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy ok 20 minut. Posiekana cebule ( 1,5 szt ) i czosnek szklimy na  oleju po czym dorzucamy do tego mieso mielone i smazymy doprawiajac do smaku sola, pieprzem i papryka slodka. Podsmazone mieso laczymy z ugotowanym i ostudzonym ryzem ( mozna gotowac w bulionie ). Z kapusty odrywamy kolejno liscie i "faszerujemy" masa ryzowo-miesno, zawijamy rulony i scisle ukladamy w garnku. Gdy skonczymy- calosc zalewamy woda i gotujemy ok 45 minut do godziny.Powstaly wywar mozemy uzyc jako bazy do sosu np pomidorowego lub grzybowego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy