gołąbki z tartych ziemniaków

pyszne gołąbki

Dodany przez:

gołąbki z tartych ziemniaków

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

Składniki

  • liście kapusty,
  • 2 kg ziemniaków,
  • pół litra śmietany 30 %,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki kaszy mannej,
  • 2 duże cebule,
  • pół kostki margaryny,
  • wegeta, maga , pieprz,

Przygotowanie

  1. Liście kapusty obgotować, usunąć głębie, ziemniaki zetrzeć na tarce , nadmiar soku z ziemniaków odlać , na dużej petelni usmażyć pokrojoną cebulę na margarynie na złoto do niej wsypać starte ziemniaki częściowo odsączone , dodać dwa jajka, kasze manną , przyprawy , dokładnie wymieszać, potem ogrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając , jak ziemniaki będą mieć gęstniejącą postać to zdjąć z ognia. trochę wystudzić , nabierać łyżką dawać na liście i formować gołąbki. na spód żaroodpornego naczynia wyłożyć liście z kapusty, ułożyć na to gołąbki, zalać je śmietaną i góre wyłożyć też liśćmi z kapusty, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku ok. 2 godzin
warzywa obiad gołąbki ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze