Pyszne urozmaicenie dla gołąbków,idealne dla jaroszy,
Składniki:
1 głowka kapusty
2 szklanki soczewicy-ja użyłam brązowej
sól-do soczewicy 2 łyżeczki
sół,pieprz-do smaku do wywaru
bulion warzywny 2litry
Gołąbki z soczewicą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kapustę wkładamy do dużego garnka do wrzącej wody.Sparzamy liście,żeby były miękczejsze.Miękkie liście odcinamy od główki,postepujemy tak az do momentu kiedy nie potrzeba nam wiecej liści. Soczewice zalewamy wodą,solimy ok.2 łyzeczki soli,gotujemy ok 10 minut. Liscie kapusty rozkładamy,na kazdy lisc nakładamy 2 czubate łyżki soczewicy,zwijamy gołąbki.Układamy w dużym garnku,zalewamy bulionem,doprawiamy solą,pieprzem.Gotujemy ok.30 minut