Gołąbki z płatkami owsianymi

Gołąbki z płatkami owsianymi. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne bardzo smaczne!!!

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 140 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • - pól kg mielonej łopatki, lub innego chudego mięsa,
  • - 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
  • - 1 jajko,
  • - 1 cebula,
  • - kostka rosołowa,
  • - olej 1-2 łyżki,
  • - przyprawy: pieprz do smaku, w sezonie gałązki lubczyku, zielonej pietruszki, ewentualnie ząbek czosnku,
  • - główka kapusty białej lub włoskiej w sezonie zimowym, równie dobrze może być kapusta pekińska.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać płatki owsiane, płatki dodać do mielonego mięsa, dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem wymieszać, dodać pieprz do smaku.
  • Kapustę obgotować, ostudzić, oddzielić liście (młodą kapustę lub kapustę pekińską wystarczy sparzyć). Liście kapusty przy końcach pobić tłuczkiem do mięsa. Mięso zawijać w liście kapusty, ułożyć w garnku warstwami. Przełożyć liśćmi lubczyku lub natki pietruszki. Zalać nie dużą ilością wody z obgotowanej kapusty, odrobiną oleju. Dusić na wolnym ogniu około 30-40 min. Czas duszenia zależy od rodzaju użytej kapusty. Dla zmiany smaku farszu, można posiekać pęczek pietruszki i dodać do mięsa mielonego, wtedy gołąbki przypominają w smaku nadzienie do kurczaka faszerowanego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy