Gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym

Sezonowe, smakowite gołąbki z młodej kapusty to pomysł na sycący obiad w prostym przepisie. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego, wywar z gotowania gołąbków.

Dodany przez:

Gołąbki z młodej kapusty we własnym sosie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.55 z 11 głosów)

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 torebki ryżu
  • 300 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 młode cebule dymki
  • 2 młode kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 gałązka lubczyku
  • domowa przyprawa z suszonej włoszczyzny
  • sól
  • pieprz
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić, razem z cebulą i pieczarkami.
  2. Dodać 2 torebki ugotowanego,przestudzonego ryżu,jajka, domową "jarzynkę", pieprz,wyrobić masę.
  3. Z młodej kapusty,wyciąć głąby,kapustę wsadzić do garnka i zalać wodą.
  4. Parzyć we wrzątku, zdejmować po jednym liściu, ścinać zgrubienie.
  5. Nakładać farsz, zwijając najpierw boki, potem przód.
  6. Dno garnka,wyłożyć pozostałymi listkami kapusty,układać ścisło gołąbki.
  7. Dodać łyżkę domowej "jarzynki", listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony koperek i gałązkę lubczyku. (nie dajemy żadnego tłuszczu) na wierzch jeżeli lubimy, dajemy pozostałe liście kapusty, zalać gorącą wodą.
  8. Gotować około 30-35 min aż kapusta będzie miękka) można dodać koncentrat pomidorowy,jednak te gołąbki smakują najlepiej we własnym sosie.
  9. Smacznego! Gołąbki z młodej kapusty smakują doskonale!
mięso warzywa obiad gołąbki młoda kapusta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy