Gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym

Sezonowe, smakowite gołąbki z młodej kapusty to pomysł na sycący obiad w prostym przepisie. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego, wywar z gotowania gołąbków.

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 157 głosów)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 torebki ryżu
  • 300 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 młode cebule dymki
  • 2 młode kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 gałązka lubczyku
  • domowa przyprawa z suszonej włoszczyzny
  • sól
  • pieprz
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso zmielić, razem z cebulą i pieczarkami.
  • Dodać 2 torebki ugotowanego,przestudzonego ryżu,jajka, domową "jarzynkę", pieprz,wyrobić masę.
  • Z młodej kapusty,wyciąć głąby,kapustę wsadzić do garnka i zalać wodą.
  • Parzyć we wrzątku, zdejmować po jednym liściu, ścinać zgrubienie.
  • Nakładać farsz, zwijając najpierw boki, potem przód.
  • Dno garnka,wyłożyć pozostałymi listkami kapusty,układać ścisło gołąbki.
  • Dodać łyżkę domowej "jarzynki", listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony koperek i gałązkę lubczyku. (nie dajemy żadnego tłuszczu) na wierzch jeżeli lubimy, dajemy pozostałe liście kapusty, zalać gorącą wodą.
  • Gotować około 30-35 min aż kapusta będzie miękka) można dodać koncentrat pomidorowy,jednak te gołąbki smakują najlepiej we własnym sosie.
  • Smacznego! Gołąbki z młodej kapusty smakują doskonale!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy