golabki_pieczone_z_boczkiem

Gołąbki pieczone z boczkiem

Ocena:

4.51 (154)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Polecam te gołąbki, są bardzo smaczne.

Składniki:

  • główka kapusty
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 30 dkg parzonego wędzonego boczku
  • vegeta
  • szklanka bulionu z kostki
  • masło do posmarowania formy
  • sos pomidorowy
  • 1 kostka rosołowa knorr
  • ½ litra wody
  • listek laurowy
  • ½ łyżeczki magi
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Gołąbki pieczone z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso skręcić przez maszynkę,razem z cebulą.Dodać ugotowany ryż,jajka,vegetę i pieprz,wyrobić masę.(doprawic smak wg własnego gustu)Z kapusty, dużym nożem wyciąć głąba.Zalać wodą i obgotowywać na małym ogniu, do miękkości,ściągać z główki obgotowane miękkie liście .
  • Ściąć z liści zgrubienia,nakładać farsz zwijać najpierw boki,potem przód.Każdy zwinięty gołąbek ,obwinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym,wysmarowanym masłem.Podlać gołąbki szklanką bulionu, lub rosołu (z kostki)
  • Piec w 200ºC około 50 min od czasu do czasu polewając sosem.
  • (U nas w domu, robi sie jeszcze sos pomidorowy! bo z mamą lubimy tata woli pieczone gołąbki)
  • Przepis na sos:Do wody dodać kostkę ,listek laurowy,koncentrat pomidorowy,maggi wszystko zagotować.Na końcu dodać mąkę,
  • rozrobioną z wodą i chwilę pogotować aż zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Polać gołąbki.Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne