Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Ocena:

4.3 (230)

  • 1 godz. 55 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to pyszna, pełna aromatu potrawa, idealna na bezmięsny obiad. Są sycące dzięki kaszy, dostarczają dużej ilości białka, magnezu i witamin z grupy B. Farsz z dodatkiem grzybów sprawia, że jest wilgotny i niezwykle aromatyczny. Włoska kapusta, którą są owinięte gołąbki z kaszą i grzybami, przyjemnie chrupie. Jeśli zrobimy je przed świętami, spokojnie możemy zamrozić i podać w Wigilię lub w Boże Narodzenie.

Składniki:

  • pieczarki  300 g

  • pieprz  0.1 g

  • sól  6 g

  • kapusta włoska  1.6 kg

  • cebula  150 g

  • kasza gryczana  400 g

  • suszone grzyby  60 gałązek

  • bulion warzywny  500 ml

  • natka pietruszki  10 g

  • majeranek  3 gałązek

  • koperek  5 g

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapusta: myjemy ją, obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. W garnku gotujemy wodę, solimy ją. Do wrzącej wkładamy liście kapusty i czekamy, aż zmiękną. Potem wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.

  • Krok 2:

    Naczynie żaroodporne: wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty.

  • Krok 3:

    Grzyby: wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na pół godziny do namoczenia. Potem wyjmujemy je i siekamy. Dorzucamy do nich świeże pieczarki pokrojone na plasterki.

  • Krok 4:

    Kasza: gotujemy ją w osolonym wrzątku, według wskazówek na opakowaniu.

  • Krok 5:

    Cebula: obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę.

  • Krok 6:

    Czosnek: miażdżymy w prasce lub siekamy na drobno przy pomocy noża.

  • Krok 7:

    Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim cebulę z czosnkiem. Dorzucamy do niej wyłowione i posiekane grzyby. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, majerankiem, natką pietruszki i koperkiem.

  • Krok 8:

    Gołąbki z kaszą i grzybami: układamy w naczyniu żaroodpornym, na liściach kapusty. Podlewamy bulionem warzywnym do 1/3 wysokości gołąbków.

  • Krok 9:

    Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gołąbki z kaszy gryczanej pieczemy przez 60-70 minut. Podajemy z sosem pieczarkowym i ziemniakami.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne