Gołąbki z kaszą gryczaną

Mała odmiana, żeby nie znudziły się tradycyjne gołąbki z ryżem.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 149 głosów)

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 20 dag pieczarek
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • kostka rosołowa - grzybowa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • vegeta, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, sparzyć w gorącej wodzie. Po ostudzeniu zdjąć liście z kapusty i ściąć nożem ich zgrubiałe części. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i osączyć na sitku. Pieczarki oczyścić, pokroić, podsmażyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Do mięsa dodać kaszę, pieczarki, cebulę i jajko, doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Na liście nakładać porcje farszu i zwijać gołąbki. Dno garnka wyłożyć liśćmi, które nie zostały wykorzystane, ułożyć gołąbki, wlać 2 szklanki wody, wrzucić kostkę grzybową, dusić ok. 40 minut. Powstały sos zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy