Gołąbki z fasolą w sosie grzybowym

wspaniałe staropolskie danie

Dodany przez:

Gołąbki z fasolą w sosie grzybowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • kapusta włoska
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 bułeczka czerstwa
  • 1 szklanka gotowanej fasoli
  • 1 marchew
  • 2 łyżki mączki grzybowej
  • 2 łyżki maki
  • wegeta
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

  1. Liście kapusty sparzyć w gotującej wodzie, Mięso mielone zagnieść ze startą na tarce cebulą i marchewką oraz namoczoną i odciśniętą bułeczką. Wyrobić masę, kłaść porcjami na liście kapusty i kłaść po kilka fasolek. Zawinąć w liście i ułożyć ściśle w garnku. Resztę fasoli wrzucić na wierzch. Zalać 1/2 l wody dodać 1 kostkę rosołową i gotować około 1 godziny. Na koniec zaprawić sos mączką grzybową z dodatkiem mąki. Podgotować jeszcze kilka minut. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami.
obiad kolacja dla dzieci sos gołąbki fasola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze