Gołąbki wegetariańskie

Ocena:

4.45 (171)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Gołąbki wegetariańskie skrywają w sobie duże ilości pożywnych składników: marchewkę, cebulę, czerwoną soczewicę, kaszę bulgur oraz pieczarki. Polane aromatycznym, pomidorowym sosem rewelacyjnie smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub świeżego chleba. Takie danie jest nie tylko zdrowe, ale również bardzo sycące. Poniżej podpowiadamy jak zrobić gołąbki wegetariańskie.

Składniki:

  • kapusta biała  1 szt.

  • ryż  100 g

  • soczewica czerwona  90 g

  • cebula  1 szt.

  • por  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • jajka  1 szt.

  • kasza bulgur  50 g

  • pieczarki  250 g

  • bulion warzywny  1.2 l

  • przecier pomidorowy  250 ml

  • koncentrat pomidorowy  50 g

  • mąka pszenna  10 g

  • kurkuma  3 g

  • oregano  3 g

  • zioła prowansalskie  3 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Gołąbki wegetariańskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryż: gotujemy go w 250–400 ml wody, 5 minut krócej niż zalecany czas na opakowaniu. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia i przekładamy do miski.

  • Krok 2:

    Soczewica: wrzucamy ją do garnka, zalewamy 250 ml wody i gotujemy przez 15 minut. Na końcu dodajemy kurkumę i całość łączymy z ryżem.

  • Krok 3:

    Jajko: wbijamy do miseczki.

  • Krok 4:

    Kasza bulgur: suchą dodajemy do ryżu z soczewicą. Dokładamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 5:

    Pieczarki: kroimy na plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy je, aż nabiorą rumianego koloru.

  • Krok 6:

    Pozostałe składniki: marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cebuli zdejmujemy łupiny, a następnie kroimy w kosteczkę. Por myjemy i siekamy na drobne kawałki.

  • Krok 7:

    Smażenie: na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy por i marchew. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 8:

    Farsz: ryż z soczewicą łączymy z cebulą, porem, marchewką oraz pieczarkami.

  • Krok 9:

    Kapusta biała: wycinamy z niej głąb. Do dużego garnka wlewamy wodę, tak żeby sięgała 3/4 jego wysokości. Całość podgrzewamy, aż płyn się zagotuje. Wrzucamy kapustę – dziurą po głąbie do dołu. Gotujemy ją przez 10 minut, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Z kapusty zdejmujemy liście.

  • Krok 10:

    Przygotowanie: duży garnek wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Resztę zostawiamy do przygotowania gołąbków.

  • Krok 11:

    Składanie: na każdym liściu kapusty umieszczamy niewielką porcję farszu, a następnie zwijamy go. Gotowe gołąbki układamy ciasno w garnku.

  • Krok 12:

    Gotowanie: bulion przekładamy do oddzielnego garnka i podgrzewamy go, aż się zagotuje. Następnie zalewamy nim gołąbki. Całość przykrywamy i gotujemy przez 30 minut.

  • Krok 13:

    Sos: bulion, w którym zanurzone były gołąbki przelewamy do oddzielnego garnka. Łączymy go z oregano, ziołami prowansalskimi, koncentratem i przecierem pomidorowym. W oddzielnym naczyniu mąkę mieszamy z niewielką ilością wody. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do sosu. Całość gotujemy przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 14:

    Podanie: gołąbki wegetariańskie podajemy polane pomidorowym sosem.

Porady

  • Gołąbki wegetariańskie możemy posypać posiekanym koperkiem, kolendrą lub natką pietruszki. Składniki te wzbogacą smak i wartość odżywczą dania.
  • Zamiast pieczarek możemy użyć innych grzybów, np. maślaków lub borowików. Sprawdzą się zarówno te świeże, jak i suszone. W przypadku tych drugich, należy pamiętać, żeby je wcześniej namoczyć
  • Na liściach kapusty możemy zauważyć gruby nerw. Przed zawijaniem gołąbków, warto usunąć go za pomocą noża. Dzięki temu będą wyjątkowo miękkie.
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić kapustę białą na kapustę włoską. Niektórzy również przygotowują gołąbki na bazie kapusty pekińskiej.
  • Sos najlepiej smakuje z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego.
  • Jeśli chcemy, żeby nasze danie było pikantne, polecamy wzbogacić farsz gołąbków w ostrą paprykę w proszku.
  • Gotowe danie podajemy w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gołąbki wegetariańskie – inne warianty

Gołąbki wegetariańskie mogą skrywać w sobie wiele smacznych i aromatycznych składników. Warto eksperymentować, żeby odkryć swoje ulubione połączenie. Farsz możemy wzbogacić w:

  • tofu – przed dodaniem, warto przepuścić je przez maszynkę do mięsa. Dzięki temu będzie odznaczać się kremową konsystencją i łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami,
  • suszone pomidory – wystarczy wyjąć je z zalewy i pokroić w paseczki. Wspaniale komponują się z takimi przyprawami jak oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie,
  • wędzoną paprykę – siekamy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami. Jej dodatek wzbogaci farsz w intensywny, wędzony aromat,
  • ciecierzycę – to świetna alternatywa dla soczewicy. Należy ją ugotować. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, z powodzeniem możemy użyć gotowego produktu z puszki,
  • ser żółty – to nietypowy dodatek, który nada naszym gołąbkom ciekawego smaku. Najlepiej sprawdzi się tutaj ser mozzarella. Przed dodaniem należy go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Niekiedy zastanawiamy się również nad tym, jaką kaszę najlepiej użyć do gołąbków. Poniżej podajemy kilka propozycji:

  • kasza gryczananada naszemu daniu wspaniałego aromatu i delikatnego, orzechowego smaku. Składnik ten tworzy idealne połączenie z grzybami,
  • kasza pęczak –  powstaje z jęczmienia i jest wyjątkowo zdrowa. Dodatkowo odznacza się niskim indeksem glikemicznym, więc może być spożywana m.in. przez diabetyków,
  • kasza jaglana – charakteryzuje się delikatnym smakiem. Niekiedy jednak możemy wyczuć lekką goryczkę. Żeby tego uniknąć, przed gotowaniem kaszy, warto kilkakrotnie przepłukać ją wodą,  
  • kasza orkiszowa – również świetnie będzie komponować się w towarzystwie warzyw i pieczarek.

Gołąbki wegetariańskie – jaki sos?

Oprócz tradycyjnego sosu pomidorowego, gołąbki wegetariańskie możemy polać również:

  • sosem grzybowym – powstaje na bazie leśnych grzybów oraz śmietanki 30%. Warto dodać do niego także majeranek i tymianek,
  • sosem koperkowym – to smaczne połączenie bulionu, śmietany oraz dużej ilości koperku,
  • sosem pomidorowo-paprykowym – wystarczy, że klasyczny sos pomidorowy wzbogacimy w upieczone czerwone papryki.

Gołąbki wegetariańskie bez zawijania

Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to świetny pomysł na zdrowy i szybki obiad. W takiej sytuacji kapustę myjemy oraz siekamy na drobne kawałki. Następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami, takimi jak warzywa, ryż, kasza bądź soczewica. Z powstałej masy formujemy podłużne kotleciki, które układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zalewamy pomidorowym sosem i pieczemy w 180°C przez około 30 minut.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne