Gołąbki z mięsa i ryżu w sosie pomidorowym

Ocena:

4.33 (226)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
Gołąbki pierwsza klasa.

Składniki:

  • Kapusta biała -3 kg
  • Wieprzowina (łopatka) -900g
  • Ryż -300g
  • Margaryna -30g
  • Cebula -150g
  • Smalec -50g
  • Mąka -50g
  • Koncentrat pomidorowy -50g
  • Śmietana -100g
  • Sól i pieprz

Gołąbki z mięsa i ryżu w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę oczyścić, opłukać, wyciąć głąby, włożyć do gotującej się wody i obgotować.
  • Główki kapusty przestudzić i rozdzielić liście.
  • Ryż odmierzyć, opłukać, zagotować z margaryną i solą i z 2 razy większą objętością wody aniżeli ryżu.
  • Do gotującej wody wrzucić ryż, zamieszai postawić na krytej płycie, podgotować i przestudzić.
  • Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na smalcu.
  • Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki i zemleć w maszynce wraz z cebulą.
  • Ryż połączyć z mięsem, dodać sól i pieprz, wymieszać masę.
  • Do liści kapusty nakładać farsz, zawijać gołąbki, układać w rondlach przekładając małymi liścmi kapusty.
  • Gołąbki zalać wodą albo wywarem z kości i dusić
  • Gdy gołąbki są miękkie dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym i zagotować.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne