Gołąbki w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Liście z główki delikatnie ściągamy pojedynczo, każdy z nich kroimy na 4 części ( mniejsze liście zostawiamy). Mięso mieszamy z ryżem starta cebulą na tarce, olejem(pół szklanki) i przyprawami. Na kawałki liści nakładamy farsz u góry, zakładamy oba boki i zawijamy. W dużym garnczku układamy na dno kilka liści kapusty (takie które nie nadają się na gołąbki, np. są zbyt małe lub za twarde), ciasno układamy gołąbki jeden przy drugim,wlewamy wodę tak do ok. połowy garnczka, dodajemy szklankę oleju przyciskamy gołąbki talerzem lub pokrywka mniejszą (tak żeby były ściśnięte i nie rozwinęły się podczas gotowania) i zamykamy garnczek drugą pokrywką. Gotujemy ok. godziny, aż ryż się ugotuje. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym ( do szklanki wlewamy jogurt lub kefir, dodajemy troszkę soli, odrobinkę oleju i mieszamy).