gołąbki pieczone

Gołąbki pieczone w piekarniku.

dodany przez: anonymous

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 161 głosów)


Składniki:

  • główka białej kapusty
  • pół kilograma mięsa
  • szklanka ryżu
  • cebulka lub 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, olej
  • ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki).
  • Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast czosnku możemy dodać cebulę, tyle że cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Gdy ryż przestygnie mieszamy ryż i czosnek /cebulę z mięsem, łyżeczką soli i pieprzem.
  • Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach wyciągamy pojedynczo liście uważając by ich nie podrzeć i nie poparzyć sobie rąk.
  • Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście.

Porady

Zobacz też: gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy