Gołąbki mięsno-ryżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ryż goyujemy na półtwardo w osolonej wodzie,jeśli jest za dużo wody trzeba osączyć
Cebulkę kroimy w kostkę i zarumieniamy na oleju
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście,wkładamy do wrzątku i wolno obgotowujemy 2-3 min,zdejmujemy gdy zmiękną
Ścinamy grube nerwy
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę,jajka ,ryż,maggi pieprz,sól dokładnie wszystko wymieszać
Na liściach układamy porcję farszu i ciasno zwinąć
Na dno garnka wkładamy pozostałe liście,jeśli zostaną i ciasno układamy gołąbki posypujemy każdą warstwę wegetą zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków
zapiekamy około 40min.w temp.200 stopni lub gotujemy na ogniu około 45 min od zagotowania zmniejszamy ogień.
Komentarze