Gołąbki mięsno-ryżowe

Młoda kapusta+ryż +mięso=super obiad i nie tylko.

dodany przez: kamila1957 kamila1957

dania mięsne przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)

Składniki:

  • 0,5kg ryżu
  • 2 główki kapusty
  • 2kg mięsa mielonego(mieszane)
  • 5 cebul
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • maggi
  • olej do podsmażenia cebuli
  • Średnio z tej porcji wychodzi około 25 gołąbków

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Gołąbki mięsno-ryżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż goyujemy na półtwardo w osolonej wodzie,jeśli jest za dużo wody trzeba osączyć
  • Cebulkę kroimy w kostkę i zarumieniamy na oleju
  • Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście,wkładamy do wrzątku i wolno obgotowujemy 2-3 min,zdejmujemy gdy zmiękną
  • Ścinamy grube nerwy
  • Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę,jajka ,ryż,maggi pieprz,sól dokładnie wszystko wymieszać
  • Na liściach układamy porcję farszu i ciasno zwinąć
  • Na dno garnka wkładamy pozostałe liście,jeśli zostaną i ciasno układamy gołąbki posypujemy każdą warstwę wegetą zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków
  • zapiekamy około 40min.w temp.200 stopni lub gotujemy na ogniu około 45 min od zagotowania zmniejszamy ogień.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy