Gołąbki "inaczej"

Ocena:

4.45 (184)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Te goąbki są nie tylko łatwe i szybkie do przygotowania ale niedrogie i bardzo smaczne.

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • kg mięsa mielonego
  • 2 torebki ryżu
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • SOS:
  • kostka rosołowa
  • sos pomidorowy z torebki
  • bazylia

Gołąbki "inaczej" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Osącz z nadmiaru wody,przestudź. W tym czasie pokrój cebulę i czosnek, przysmaż z odrobiną tłuszczu. Kapustę pekińską drobno pokrój, delikatnie obgotuj zeby zmiękła. Do miski włóż ostudzony ryż, wsyp podsmażoną cebulkę, dodaj mięso mielone,, posiekaną kapustę, kaszę manną, wbij jajka i wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wyrób ręka na gładką masę. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż aż będą rumiane.
  • Do garnka wlej dwa litry wody, dodaj kotkę rosołową i przygotuj sos pomidorowy wg przepisu na opakowaniu, dodaj bazylie. W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone gołąbki, wlej sos, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 60 min ( aż gołąbki będą miękkie).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne