Gofry sprawdzone wg Aleex

Pyszne gofry, które możesz jeść z różnymi dodatkami.

dodany przez: Aleex

Desery gofry

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 144 głosów)


Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 szt jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub mniej
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • woda lub mleko

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem.Dodajemy zimne masło. Miksujemy.
  • 2. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
  • 3. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywaa. Po jakiś 3-5 min. należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę.
  • 4. Ważne.
  • Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy