Gofry serowe z ziołami

Przygotowanie: 35 minut Porcja: 420 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Gofry serowe z ziołami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
420 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • po łyżce posiekanej natki, bazylii i szczypiorku
  • 4 jajka
  • 8 dag startego żółtego sera, np. goudy
  • szklanka mąki
  • 3/4 kostki masła (15 dag)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zioła opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem.
  2. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wsypać ser, wlać mleko, wymieszać.
  3. Białka ubić, dodać do ciasta razem z ziołami, delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku.
  4. Gofrownicę natłuścić, wlewać porcję ciasta, usmażyć gofry. Podawać z kleksem śmietany.
przekąska ziola ser żółty gofry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze