Gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane

Ocena:

4.48 (153)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gnocchi to miękkie i pulchne kluseczki ziemniaczane rodem z Włoch, które pokochał już cały świat. Do złudzenia przypominają nasze kopytka, ale wyróżniają się charakterystycznym kształtem. Można je podawać na wiele różnych sposobów, na przykład z masłem szałwiowym, sosem pomidorowym lub pesto. Jak zrobić gnocchi jak z prawdziwej włoskiej trattorii? Zobaczcie nasz prosty przepis. 

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • mąka pszenna  250 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  9 g

Gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym odcedzamy je i odparowujemy. Kiedy lekko przestygną, obieramy je i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość krótko zagniatamy na zwarte ciasto.  

    praska-do-ziemniakow
  • Krok 2:

    Formowanie kluseczków: robimy z ciasta cienki wałek (tak samo, jak podczas przygotowywania kopytek). Kroimy go na kawałeczki, a każdy z nich odciskamy na widelcu, tworząc rowki. 

    gnocchi
  • Krok 3:

    Gotowanie: podgrzewamy wodę w dużym garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wsypujemy do niej płaską łyżeczkę soli. Wrzucamy gnocchi partiami i gotujemy je przez około 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.

    gnocchi- gotowanie

Porady

  • Przepis na gnocchi nie różni się właściwie od podstawowej receptury na kopytka, ale włoski wyrób ma nieco inny kształt, a także odrębne zastosowanie. Polskie kluseczki często podajemy z tradycyjnym mięsnym gulaszem lub na słodko, podczas gdy na zachodzie popularnym wyborem jest sos pomidorowy lub śmietanowy, pesto lub okrasa z masła szałwiowego.   
  • Ciasto wyjdzie najlepiej z mączystych, sypkich odmian ziemniaków. Konieczne jest gotowanie ich w mundurkach, żeby miąższ nie nasiąkł wodą. Można je też upiec. Należy przecisnąć je przez praskę i zagnieść z pozostałymi składnikami, kiedy są jeszcze ciepłe.   
  • Kluseczki z ziemniaków można po ugotowaniu usmażyć na maśle. Zyskają dzięki temu rumianą, chrupiącą skórkę. Trzeba najpierw bardzo dobrze rozgrzać tłuszcz, inaczej przykleją się do patelni i rozpadną. Ciekawym pomysłem na obiad są też gnocchi zapiekane. Można ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać na przykład sosem pomidorowym i posypać startym serem.  
  • Żeby kluseczki gnocchi nie były zbyt twarde, dobrze jest dodawać mąkę stopniowo, kontrolując na bieżąco konsystencję ciasta. Lepiej dosypywać ją partiami niż dodać zbyt dużo jednorazowo. Nie zagniatajmy składników zbyt długo, inaczej kluski ziemniaczane wyjdą twarde i gumowate. 
  • Włoskie kopytka można mrozić, najlepiej już po ugotowaniu. Należy posmarować je odrobiną oleju i rozłożyć obok siebie na tacy, tak żeby się nie posklejały. Po kilku godzinach chłodzenia, gdy stwardnieją, można je przesypać do woreczka foliowego i umieścić w zamrażarce. 
  • Istnieje kilka sposobów formowania gnocchi. Jednym z nich jest rolowanie każdej kluseczki na specjalnej drewnianej deseczce z rowkami, którą wyciska się charakterystyczne wgłębienia. Jeśli nie mamy takiego sprzętu, możemy użyć widelca. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gnocchi – z czym podawać?    

Z czym jeść gnocchi? Te apetyczne kluseczki z powodzeniem stworzą samodzielne danie. We Włoszech podaje się skąpane w oliwie lub masełku szałwiowym, z odrobiną tartego parmezanu. Pasują do nich także przeróżne dodatki mięsne i warzywne oraz kremowe sosy. Oto kilka propozycji na pyszne danie obiadowe zainspirowane kuchnią słonecznej Italii: 

  • gnocchi z pesto – ten ziołowy sos można przyrządzić na wiele sposobów. Do miękkich kopytek pasuje zarówno klasyczne pesto z bazylii, jak i aromatyczna zielona mieszanka na bazie kolendry, lubczyku lub jarmużu. 
  • gnocchi alla sorrentina – w sosie ze świeżych pomidorów, zapieczone z mozzarellą, posypane parmezanem i listkami bazylii. To potrawa o wyrazistym, słodkawym smaku i intensywnym zapachu nieomylnie kojarzącym się z kuchnią śródziemnomorską. Gnocchi w sosie pomidorowym warto podawać z kieliszkiem czerwonego wina. 
  • gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – zielone liście mogą nie tylko urozmaicić sos śmietanowy, ale także zmienić kolor włoskich kopytek. Popularne dodatki do takiego dania to czosnek, szalotka, ser pleśniowy i orzeszki piniowe. 
  • gnocchi z kurkamiświetna propozycja na jesienny obiad. Świeże leśne grzyby pławią się w śmietanowym sosie z aromatycznymi ziołami, takimi jak rozmaryn, tymianek i natka pietruszki. Warto podlać tę potrawę białym winem i udekorować parmezanem lub pecorino. Poza sezonem z powodzeniem zrobimy też gnocchi z pieczarkami lub w sosie z suszonych borowików. 

Osoby szukające pomysłu na danie z solidną porcją białka na pewno zadowoli przepis na gnocchi z kurczakiem. Delikatne białe mięso idzie w parze z sosem śmietanowym, ale można też dusić je w pomidorach lub pikantnym sosie z chorizo. Warto też przyrządzić kluseczki z tradycyjnym ragù, które kojarzymy głównie jako dodatek do spaghetti lub lasagne. 

Z czego można zrobić gnocchi?   

Włoskie gnocchi (wymawiamy niokki) przygotowuje się bardzo podobnie jak nasze polskie kopytka. Wystarczą więc gotowane ziemniaki, jajko, mąka i sól. Tradycyjne kluseczki przyprawia się dodatkowo odrobiną gałki muszkatołowej, która nadaje im charakterystyczny posmak. Przepis na gnocchi można jednak nieco modyfikować, zamieniając ziemniaki na bataty lub wykorzystując barwne puree warzywne. Dzięki takim eksperymentom mogą powstać na przykład: 

  • gnocchi dyniowe – mają piękny, intensywny, pomarańczowy kolor. Świetnie komponują się z owocami, takimi jak gruszka lub grejpfrut, oraz serem pleśniowym lub fetą.  
  • gnocchi szpinakowe – świeże, zielone liście należy zblanszować, a następnie zmiksować i dodać do masy ziemniaczanej. Ten trik można wykorzystać także do barwienia domowego makaronu, naleśników lub pierogów. 
  • gnocchi z buraków – różowy kolor tego dania z pewnością zaskoczy gości na obiedzie. W tej wersji dania nie może zabraknąć koziego sera, rukoli i orzechów włoskich. Można je też podawać z aromatycznym pesto. 

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
25% na wszystkie produkty
25% na wszystkie produkty
Aż 25% zniżki na wszystkie pro... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
+
25% na wszystkie produkty
Online

Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-18% na zakupy za min. 199 zł
-18% na zakupy za min. 199 zł
Oferta dostępna na sephora.pl... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
+
-18% na zakupy za min. 199 zł
Online

Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne