Glögg (grzane wino)

Przygotowanie: 10 minut Oczekiwanie: 2 dni i 2 godziny

Dodany przez:

Glögg (grzane wino)

Alkoholowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 l wytrawnego czerwonego wina
  • 60–80 ml winiaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa PRYMAT
  • po łyżeczce imbiru i kardamonu
  • 10 dag pokruszonych migdałów
  • 10 dag rodzynek

Przygotowanie

  1. ■ Korzenie i przyprawę do grzanego wina zalać winiakiem i odstawić na dwa dni. Dolać wino, podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić na 2 godziny.
  2. ■ Ponownie podgrzać, przecedzić przez sitko. Do szklanek z uchem wrzucić po łyżeczce migdałów i rodzynek, zalać gorącym, aromatycznym glöggiem.
wino napoje rodzynki grzane wino Skandynawia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze