Glögg (grzane wino)

Przygotowanie: 10 minut Oczekiwanie: 2 dni i 2 godziny

Napojealkohole

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1 l wytrawnego czerwonego wina
  • 60–80 ml winiaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa PRYMAT
  • po łyżeczce imbiru i kardamonu
  • 10 dag pokruszonych migdałów
  • 10 dag rodzynek

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Korzenie i przyprawę do grzanego wina zalać winiakiem i odstawić na dwa dni. Dolać wino, podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić na 2 godziny.
  • ■ Ponownie podgrzać, przecedzić przez sitko. Do szklanek z uchem wrzucić po łyżeczce migdałów i rodzynek, zalać gorącym, aromatycznym glöggiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy