Glazurowane pietruszki z płatkami kokosa

Odczarowujemy niepozorny korzeń - zwykła pietruszka zyska więcej smaku, kiedy upieczemy ją w miodowej glazurze i posypiemy kokosem. Pyszna przekąska!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 5–6 niedużych korzeni pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka nasion kolendry (utłuczonych w moździerzu)
  • łyżka suszonych liści kozieradki (methi) lub suszonego oregano
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • garść płatków kokosowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pietruszki myjemy i osuszamy (nie trzeba obierać), kroimy wzdłuż na ćwiartki. Mieszamy je dokładnie z olejem, przyprawami i łyżką miodu, aby były pokryte z każdej strony. Wykładamy na blachę i pieczemy w temp. 180°C, aż się zezłocą; od czasu do czasu mieszamy.
  2. Kilka minut przez końcem pieczenia polewamy pietruszki dodatkową łyżką miodu i posypujemy płatkami kokosowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika tylko na tyle, by płatki zmieniły kolor na delikatnie złoty.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2018

Wskazówki

Zobacz też: sernik kokosowy

przekąska kokos pietruszka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze