Gefilte fisz – ryba w galarecie

Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: 1 godzina 15 minut Porcja: 390 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Gefilte fisz – ryba w galarecie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
390 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • kg ryby (karp, szczupak, sandacz)
  • 5 cebul
  • 10 sztuk migdałów (posiekanych)
  • 2 jajka
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka cukru
  • 3 marchewki
  • 2 łyżeczki jagód jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 1 dag żelatyny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Rybę sprawić, odciąć głowę, zdjąć skórę i wyjąć ości. Cebule obrać. Mięso ryby zemleć wraz z 2 cebulami i migdałami. Do masy dodać jajka, bułkę, cukier, sól i pieprz, wyrobić. Z masy formować kulki.
  2. Zagotować 1 l osolonej wody z pokrojonymi marchewkami i pokrojonymi w krążki pozostałymi cebulami, jałowcem i liśćmi laurowymi. Włożyć kulki, gotować na małym ogniu 1 godz. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Wyjąć rybę, wywar przestudzić, połączyć z żelatyną. Kulki wyłożyć na talerz, zalać galaretą, pozostawić, aż się zetnie.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
ryby obiad ryba migdały żelatyna ryba w galarecie po żydowsku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy