Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów, papryk i ogórków - w sam raz na upały!

Zupychłodnik

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2x 400g pomidory w puszce
  • 2 średnie ogórki
  • 1 papryka (zielona lub czerwona)
  • kilka listków bazylii
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • papryka ostra lub chilli w proszku - 0,5 łyżeczki
  • ocet do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki, i paprykę kroimy w mniejsze kawałki.
  • Następnie wszystkie warzywa i przyprawy wrzucamy do blendera. Miksujemy.
  • Chłodnik nakładamy na talerz, polewamy odrobiną oliwy.
  • Można go udekorować bazylią o pokruszonym lodem.
  • Zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych, dodać sok pomidorowy.
  • W zależności od ilości i koloru użytych warzyw - można zmieniać kolor chłodnika.

Porady

Zobacz: gazpacho - tradycyjny przepis i wariacje na lato

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy