Garus - zupa owocowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości.
Umyte i namoczone suszone owoce ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z rodzynkami. Wody powinno być tyle, żeby owoce były przykryte.
Miękkie owoce przetrzeć przez sito, połączyć z wywarem własnym, dodać rozkruszony piernik, cukier, cynamon według smaku, po czym chwilę pogotować, aż piernik rozmoczy się całkowicie. Potrawę zagęścić niewielka ilością zawiesiny z mąki i wody, ponownie zagotować i zaraz zdjąć z ognia.
W trakcie gotowania potrawę należy ciągle mieszać, aby nie przypaliła się.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, przełożyć do głębokiej salaterki lub wazy a następnie zalać przegotowanym przecierem.
Komentarze