galaretki_z_wina

Galaretki z wina

Ocena:

4.44 (181)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
Galaretka z wina z zatopionymi owocami bardzo smaczny deser

Składniki:

  • 0,75 l wino białe słodkie
  • 3 łyżeczki żelatyna
  • 1 łyżka skórka otarta z pomarańczy
  • winogrono białe
  • winogrono ciemne
  • 1 sztuka banan
  • 3-4 łyżki cukier waniliowy

Galaretki z wina - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W rondelku zagrzać 1/2 litra wina wino musi być gorące ale żeby się nie zagotowało. Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody i rozpuścić na parze dodać do gorącego wina dodać również skórkę z pomarańczy.Dodać cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać resztę zimnego wina i ponownie dokładnie wymieszać, zostawić do wystygnięcia.Winogrona opłukać banana pokroić w plastry owoce powkładać do silikonowych foremek.Zalać zimnym winem. Pozostawić do zastygnięcia.Przed podaniem wstawić na kilka sekund do gorącej wody aby galaretka ładnie odeszła od foremki ( ja trzymałam zbyt długo ok. 15 sekund i od spodu już się wino rozpuszczało). Podajemy od razu po wyjęciu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne