Galaretka z wina z zatopionymi owocami bardzo smaczny deser
Składniki:
0,75 l wino białe słodkie
3 łyżeczki żelatyna
1 łyżka skórka otarta z pomarańczy
winogrono białe
winogrono ciemne
1 sztuka banan
3-4 łyżki cukier waniliowy
Galaretki z wina - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W rondelku zagrzać 1/2 litra wina wino musi być gorące ale żeby się nie zagotowało. Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody i rozpuścić na parze dodać do gorącego wina dodać również skórkę z pomarańczy.Dodać cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać resztę zimnego wina i ponownie dokładnie wymieszać, zostawić do wystygnięcia.Winogrona opłukać banana pokroić w plastry owoce powkładać do silikonowych foremek.Zalać zimnym winem. Pozostawić do zastygnięcia.Przed podaniem wstawić na kilka sekund do gorącej wody aby galaretka ładnie odeszła od foremki ( ja trzymałam zbyt długo ok. 15 sekund i od spodu już się wino rozpuszczało). Podajemy od razu po wyjęciu.