Galaretka z pigwy

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 45 minut Składniki na 4 słoiki po 300 ml

Dodany przez:

Galaretka z pigwy

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 24 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 i 1/2 kg owoców pigwy
  • sok z 1 cytryny
  • 200 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 kg cukru żelującego

Przygotowanie

  1. Pigwy wytrzeć ściereczką, usunąć ogonki i listki. Razem ze skórką i gniazdami nasiennymi pokroić w ćwiartki, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki.
  2. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do 1 i 1/4 l wody, zagotować. Wrzucić pokrojoną pigwę. Gotować na małym ogniu około 40 minut.
  3. Pigwę ostudzić, odcedzić przez sitko wyłożone gazą. Sok zebrać do naczynia. Odmierzyć 800 ml soku z pigwy, dodać sok z pomarańczy i cukier żelujący. Gotować około 4 minut na dość dużym ogniu. Łyżką cedzakową delikatnie usuwać gromadzącą się pianę.
  4. Gotową galaretkę przelać do wyparzonych słoiczków. Zamknąć, postawić do góry dnem. Przykryć, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
przetwory Konfitury Dżem galaretka z pigwy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze