Galaretka z pigwy

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 45 minut Składniki na 4 słoiki po 300 ml

Przetworydżemykonfitury

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 211 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg owoców pigwy
  • sok z 1 cytryny
  • 200 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 kg cukru żelującego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pigwy wytrzeć ściereczką, usunąć ogonki i listki. Razem ze skórką i gniazdami nasiennymi pokroić w ćwiartki, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki.
  • Z cytryny wycisnąć sok, dodać do 1 i 1/4 l wody, zagotować. Wrzucić pokrojoną pigwę. Gotować na małym ogniu około 40 minut.
  • Pigwę ostudzić, odcedzić przez sitko wyłożone gazą. Sok zebrać do naczynia. Odmierzyć 800 ml soku z pigwy, dodać sok z pomarańczy i cukier żelujący. Gotować około 4 minut na dość dużym ogniu. Łyżką cedzakową delikatnie usuwać gromadzącą się pianę.
  • Gotową galaretkę przelać do wyparzonych słoiczków. Zamknąć, postawić do góry dnem. Przykryć, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy