Galaretka drobiowa

szybka i smaczna przystawka

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 145 głosów)

Składniki:

  • 6 szklanek rosołu drobiowego
  • 1 cała ugotowana pierś z kurczaka z rosołu
  • 2 gotowane marchewki z rosołu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 50 gram żelatyny Gellwe
  • 2 łyżki osączonej kukurydzy
  • Natka pietruszki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Filet drobiowy i marchewkę pokroić w kostkę. Jajka na ćwiartki. Z marchewki można powycinać foremką różne kształty np. rybki, grzybki czy serduszka.
  • Rosół zagotować, zestawić z ognia i wsypać żelatynę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia, wystudzić.
  • Do pojemniczków nałożyć trochę marchewki, kukurydzy, pietruszki i zalać galaretką, tylko do połowy zawartości, gdy zastygnie tworzyć kolejne warstwy zalewając je wywarem. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • Rada
  • Z jednego kurczaka można zrobić pełnowartościowy obiad niedzielny z 3 dań:
  • -pożywny rosół z makaronem
  • -galaretkę z 1 piersi, jak wyżej
  • -oraz pyszną sałatkę z dodatkiem 1 udka gotowanego z tego przepisu:
  • http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka_drobiowa3
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy