Galaretka drobiowa

Galaretka jest bardzo delikatna i smaczna.

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 142 głosów)

Składniki:

  • 1½ litra wody
  • 8 dużych skrzydełek z kurczaka
  • 2 średnie udka
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ½ pora
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka jarzynki lub kucharka
  • pieprz
  • 2 jajka
  • sok z cytryny do smaku(jeżeli ktoś lubi)
  • sól
  • 3 ziarnka ziela
  • 4 ziarna pieprzu zielonego

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Skrzydełka i udka wymoczyć,zalać wodą.Dodać włoszczyznę,vegetę, zagotować na małym ogniu.
  • Łyżką cedzakową zebrać szumowiny,gotować do miękkości na malutkim ogniu jak rosół.Gdy mięso jest rozpadające,wylewamy wszystko do garnka przez sito.
  • Zbieramy z rosołu tłuste oczka,do wywaru wkładamy obrane od kości, pokrojone mięsko i marchewkę.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,dobrze wymieszać i poczekać aż spęcznieje(wody lejemy tyle,żeby z żelatyną było ½ szklanki)Wyłożyć łyżeczką do wywaru i chwilę pogotować.Jajka ugotowac na twardo,pokroić i ułożyc w salaterki na dno.Wywar doprawić,solą pieprzem ,przecisnąc ząbek czosnku(jeżeli ktoś lubi) i doprawić odrobiną soku z cytryny do smaku.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy