Galaretka cytrynowa

Przygotowanie: 50 minut Oczekiwanie: ok. 4 godzin Porcja: 140 kcal

Dodany przez:

Galaretka cytrynowa

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
140 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 8 filetów z piersi kurczaka (ok. 80 dag)
  • 3 dymki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
  • 5–6 łyżeczek żelatyny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka szafranu lub kurkumy
  • łyżeczka imbiru
  • kilka gałązek natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety umyć, osuszyć, pokroić w dość grube słupki. Dymki (bez szczypiorku) obrać, posiekać. Kandyzowaną skórkę cytrynową pokroić w paski. Czosnek obrać, posiekać. Natkę umyć, osuszyć.
  2. Kurczaka, dymki, skórkę z cytryny, czosnek i natkę włożyć do rondla, wlać 3 szklanki wody, dodać szafran i imbir, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, gotować 20 minut. Ostudzić, odcedzić (wywar zachować).
  3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, mieszając rozpuścić na małym ogniu. Dodać do wywaru z gotowania, wymieszać.
  4. Słupki kurczaka z dodatkami ułożyć w podłużnej formie, zalać wywarem, ostudzić. Galaretkę wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry.
kurczak mięso przekąska galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze