Galaretka cytrynowa

Ocena:

4.46 (175)

  • 50 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: ok. 4 godzin
Porcja: 140 kcal

Składniki:

  • 8 filetów z piersi kurczaka (ok. 80 dag)
  • 3 dymki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
  • 5–6 łyżeczek żelatyny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka szafranu lub kurkumy
  • łyżeczka imbiru
  • kilka gałązek natki
  • sól, pieprz

Galaretka cytrynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety umyć, osuszyć, pokroić w dość grube słupki. Dymki (bez szczypiorku) obrać, posiekać. Kandyzowaną skórkę cytrynową pokroić w paski. Czosnek obrać, posiekać. Natkę umyć, osuszyć.
  • Kurczaka, dymki, skórkę z cytryny, czosnek i natkę włożyć do rondla, wlać 3 szklanki wody, dodać szafran i imbir, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, gotować 20 minut. Ostudzić, odcedzić (wywar zachować).
  • Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, mieszając rozpuścić na małym ogniu. Dodać do wywaru z gotowania, wymieszać.
  • Słupki kurczaka z dodatkami ułożyć w podłużnej formie, zalać wywarem, ostudzić. Galaretkę wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne