Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3- 4 godziny
Porcja: 150 kcal
Składniki:
1 i 1/4 kg miąższu arbuza
3 łyżeczki żelatyny (ok. 15 g)
łyżka likieru migdałowego
1/2 tabliczki startej mlecznej czekolady (5 dag)
4 łyżki posiekanych pistacji
Galaretka arbuzowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Miąższ arbuza dokładnie oczyścić z pestek. Wyłożyć na sitko, łyżką odcisnąć 600 ml musu arbuzowego. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić w likierze migdałowym na małym ogniu. Dodać do musu arbuzowego, dokładnie wymieszać.
■ Mus wlać do średniej wielkości tortownicy, wstawić na 3–4 godziny do lodówki, aż masa stężeje. Galaretkę pokroić w kostkę, podawać posypaną pistacjami i startą czekoladą.