Galareta z nóżek cielecych

Zimna przekąska.

Dodany przez:

Galareta z nóżek cielecych

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • nóżki cielęce - 50 - 60 dag
  • mięso chude cielęce lub wieprzowe - 20 dag
  • warzywa - 10 dag
  • liść laurowy 1 mała szt
  • ziele angielskie 2 - 3 ziarenka
  • pieprz mielony - wg uznania
  • czosnek - 2 - 3 ząbki
  • cytryna
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Nóżki starannie oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą (5-6 szklanek), dodajemy przyprawy i gotujemy powoli na niezbyt silnym ogniu.
  2. Gdy są już na wpół miękkie, dodajemy mięso, warzywa (marchew, pietruszka, cebula, pory) i część soli i gotujemy tak długo, aż mięso łatwo odchodzi od kości.
  3. Wówczas wywar przecedzamy przez gęste sito.
  4. Powinno go pozostać 2 szklanki.
  5. Jeśli jest więcej — odparowujemy, jeśli mniej — dodajemy wrzącej wody.
  6. Mięso oddzielamy i drobno. kroimy.
  7. Łączymy je z wywarem, dodajemy roztarty z solą czosnek i doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem.
  8. Galaretę zastudzamy w salaterce lub w kompotierkach. Podajemy wyjętą z salaterki i udekorowaną natką pietruszki, plasterkami jaj, pomidorów itp.
  9. Oddzielnie podajemy pokrojoną w ósemki cytrynę lub chrzan ze śmietaną albo ćwikłę.
  10. Tłuszcz zebrany z galarety można zużyć do chleba.
  11. window.onload=window.print();
Śniadanie przekąska kolacja danie nóżki galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze