Galareta z nóżek cielecych

Zimna przekąska.

GalaretaDania głównePrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 171 głosów)

Składniki:

  • nóżki cielęce - 50 - 60 dag
  • mięso chude cielęce lub wieprzowe - 20 dag
  • warzywa - 10 dag
  • liść laurowy 1 mała szt
  • ziele angielskie 2 - 3 ziarenka
  • pieprz mielony - wg uznania
  • czosnek - 2 - 3 ząbki
  • cytryna
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Nóżki starannie oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą (5-6 szklanek), dodajemy przyprawy i gotujemy powoli na niezbyt silnym ogniu.
  • Gdy są już na wpół miękkie, dodajemy mięso, warzywa (marchew, pietruszka, cebula, pory) i część soli i gotujemy tak długo, aż mięso łatwo odchodzi od kości.
  • Wówczas wywar przecedzamy przez gęste sito.
  • Powinno go pozostać 2 szklanki.
  • Jeśli jest więcej — odparowujemy, jeśli mniej — dodajemy wrzącej wody.
  • Mięso oddzielamy i drobno. kroimy.
  • Łączymy je z wywarem, dodajemy roztarty z solą czosnek i doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem.
  • Galaretę zastudzamy w salaterce lub w kompotierkach. Podajemy wyjętą z salaterki i udekorowaną natką pietruszki, plasterkami jaj, pomidorów itp.
  • Oddzielnie podajemy pokrojoną w ósemki cytrynę lub chrzan ze śmietaną albo ćwikłę.
  • Tłuszcz zebrany z galarety można zużyć do chleba.
  • window.onload=window.print();

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy