Fusilli z pomidorami i tuńczykiem

Makaron fusilli - czyli świderki - to jeden z popularniejszych rodzajów makaronu. Pasuje zarówno do sosów, jak i zapiekanek z makaronu. Tym razem przepis na fusilli z pomidorami i tuńczykiem.

Dodany przez:

fusilli z pomidorami i tuńczykiem

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 40 g makaronu pełnoziarnistego fusilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki tuńczyka z sosie własnym

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek bądź oleju i zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek (jeśli będzie pokrojony w kosteczkę smak będzie bardziej wyrazisty).
  2. Następnie pomidory pokrojone w kostkę i dusić około 10 minut. Po 10 minutach dodajemy 1/2 czerwonej papryki i dusimy 5-7 minut.
  3. Pod koniec duszenia przyprawiamy potrawę solą, pieprzem, dodajemy bazylię, tymianek i tuńczyka z puszki. Jeszcze chwilkę podgrzewamy i wykładamy wszystko na makaron fusilli.
  4. Danie naprawdę smaczne, choć wiem, że podgrzewany tuńczyk nie brzmi smakowicie. Polecam! :)
ryby makaron obiad kolacja pomidory tuńczyk fusilli pełnoziarnisty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze