Fusilli z pomidorami i tuńczykiem

Makaron fusilli - czyli świderki - to jeden z popularniejszych rodzajów makaronu. Pasuje zarówno do sosów, jak i zapiekanek z makaronu. Tym razem przepis na fusilli z pomidorami i tuńczykiem.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
400.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 173 głosów)

Składniki:

  • 40 g makaronu pełnoziarnistego fusilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki tuńczyka z sosie własnym

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek bądź oleju i zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek (jeśli będzie pokrojony w kosteczkę smak będzie bardziej wyrazisty).
  • Następnie pomidory pokrojone w kostkę i dusić około 10 minut. Po 10 minutach dodajemy 1/2 czerwonej papryki i dusimy 5-7 minut.
  • Pod koniec duszenia przyprawiamy potrawę solą, pieprzem, dodajemy bazylię, tymianek i tuńczyka z puszki. Jeszcze chwilkę podgrzewamy i wykładamy wszystko na makaron fusilli.
  • Danie naprawdę smaczne, choć wiem, że podgrzewany tuńczyk nie brzmi smakowicie. Polecam! :)

Kalorie: 400.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy