Funghetto z owocami morza

Szybka i bardzo morska opcja na pastę. Dodatek kawioru dodaje elegancji i ciekawego wyglądu.

dodany przez: bocado

dania z makaronem Pasty

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 171 głosów)


Składniki:

  • ½ opakowania makaronu np. typu funghetto (ok. 250 g suchego makaronu)
  • ¼ cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki sera typu parmezan lub bursztyn (startego bardzo drobno)
  • Łyżka papryczki jalapeno
  • 3-4 łyżki małż w zalewie (u mnie wędzone)
  • 2 garście krewetek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki kawioru – to wersji na bogato lub produktu typu kawior z alg morskich – wersja ekonomiczna
  • Sól, pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwki (u mnie greckie z pestkami)
  • Kilka łyżek kukurydzy
  • Oliwa z oliwek

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie zajmie Wam chwilę, właściwie czas w którym zagotowuje się woda na makaron + czas na jego ugotowanie. Wstawiamy więc wodę na makaron, którą solimy. W tym czasie kroimy cukinię na kawałki (np. plasterek na cztery). Czosnek kroimy drobno. Zamrożone krewetki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż się trochę rozmrożą, po to by pozbyć ich ogonków. Papryczkę kroimy drobno. Ser ścieramy. W między czasie woda na makaron powinna wrzeć, więc wsypujemy doń makaron. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy na patelni, wrzucamy cukinię i krótko ją smażymy, dodajemy resztę składników, poza serem i kawiorem. Doprawiamy do smaku. Podgrzewamy do czasu, aż krewetki zmienią kolor i trochę się pogrzeją, ale nie długo, muszą pozostać jędrne. Na patelnię wrzucamy ugotowany al’dente makaron dosypujemy ¼ szklanki sera i mieszamy. Serwujemy gorące posypane dodatkowo serem i kawiorem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy