Frytki na inny sposób

zapiekanka

frytkiZapiekanki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.58 z 151 głosów)

Składniki:

  • ok 0,50dag mrożonych frytek
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • ok 0,25dag pieczarek
  • 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • 4 łyżki margaryny
  • sól ,pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki grubo poszatkować,cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.Mąkę wymieszać ze śmietaną ,dodać do grzybów , chwilę podgrzewać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka podzielić na cząstki jak mandarynkę.Do natłuszczonego naczynia do zapiekania rozkładamy połowę frytek ważne, aby to była cienka warstwa rozłożonych frytek,bo w przeciwnym razie frytki mogą być nie dopieczone.Dlatego proponuję rozmrozić je całkowicie ,na frytki cząstki jajek,które posypujemy ostrą papryką według swego uznania ,na jajka położyć połowę grzybów,znowu frytki i na wierzch resztę grzybów.Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na ok. pół godziny. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy