Frittata z makaronem i salami

Uwielbiam frittaty tak bardzo, że łączę je z różnymi składnikami. Frittata z makaronem jest pyszna.

dodany przez: Cukiereczek

frittata dania z makaronem

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 186 głosów)


Składniki:

  • dowolny makaron 50g,
  • papryka czerwona 1/4,
  • papryka zielona 1/4,
  • salami 20g,
  • 2 jajka
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • owolny makaron - najlepiej jakiś mniejszy, gotujemy według przepisu na opakowaniu. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Salami kroimy w drobną kostkę. Jajka rozkłócamy z odrobiną soli i pieprzu. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy również zioła prowansalskie. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy naszą masę i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 170 stopni - tzn, do momentu aż jajka się zetną. Frittata będzie wyglądała bardziej elegancko wyjęta z formy, Podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy