Grzane wino

Ocena:

4.49 (187)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy
Grzane wino jest słodkie, aromatyczne i doskonale rozgrzewa, więc fantastycznie sprawdzi się na długie jesienne i zimowe wieczory. Taki grzaniec można przyprawiać według własnego upodobania, jednak istnieje kilka aromatów i smaków, bez których ten napój się nie obędzie. Co dodać, by wydobyć z niego to, co najlepsze? Zobaczcie nasz prosty przepis na domowe grzane wino, które posmakuje każdemu!

Składniki:

  • czerwone wino  750 ml

  • imbir  1 łyżeczka

  • cynamon  1 szt.

  • goździki  5 szt.

  • pomarańcze  1 szt.

  • cytryna  0.5 szt.

  • anyż  1 szt.

  • kardamon  3 szt.

Grzane wino - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cytrusy: pomarańczę i cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy. Zostawiamy skórkę, a owoce kroimy w plasterki - cytryny wystarczy połówka.

  • Krok 2:

    Przygotowanie: alkohol wlewamy do garnka, dodajemy plasterki pomarańczy, cytryny i wszystkie przyprawy. Powoli podgrzewamy na małym ogniu, do temperatury 60-70 stopni Celsjusza, aż zacznie parować. Nie wolno dopuścić do zagotowania!

  • Krok 3:

    Jak podawać grzane wino: można dosłodzić je miodem lub sokiem malinowym do smaku. Pijemy zawsze ciepłe, zimne traci swój smak i właściwości rozgrzewające.

Porady

  • Grzane wino z pomarańczą najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Jednak jeśli nie wypijemy całego, można je wystudzić, przecedzić i wstawić do lodówki. Można je przechowywać przez 2 dni i pić podgrzane. Wino będzie jeszcze smaczniejsze, gdyż wszystkie smaki i zapachy staną się jeszcze bardziej wyraziste i intensywnie wyczuwalne. 
  • Świetnie smakuje w wersji wytrawnej, jednak jeśli lubicie słodsze napoje, możecie dosłodzić je odrobiną miodu. Zamiast tego można użyć też odrobiny brązowego cukru, a także syropu malinowego, wiśniowego czy z kwiatów czarnego bzu. Jako słodzik świetnie sprawdzi się też łyżka domowych konfitur. 
  • Nietypowym, a przepysznym dodatkiem do przepisu na grzańca, może być też kakao. Wystarczy łyżka, by nadać rozgrzewającemu napojowi zupełnie innego charakteru. Sprawdzi się też kilka kostek czekolady,, a do takiej wersji doskonale będzie pasowała też niewielka szczypta chilli.
  • Lubicie smak grzanego wina, ale unikacie alkoholu? Świetnym wyborem będzie grzaniec bezalkoholowy na bazie mocnej herbaty lub ulubionego soku owocowego. 
  • Z kolei tym, którzy lubią mocniejsze napitki, polecamy dodać do grzanego wina kieliszek wiśniówki lub nalewki malinowej, a nawet wódki.
  • Recepturę można wzbogacić o suszone śliwki, gałkę muszkatołową lub wanilię. Popularny jest dodatek pomarańczy, to zamiast niej można dodać też cytrynę, mandarynkę, grejpfruta, a nawet limonkę. Składniki można komponować według własnego gustu, ale dobrze sprawdzi się też gotowa mieszanka do grzanego wina oraz korzenna przyprawa do piernika.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie wino nadaje się do grzania?

Do domowego grzańca najlepsze jest wino czerwone. Nie musi to być alkohol z górnej półki, ani specjalny produkt przeznaczony do podgrzewani. Wino na grzaniec powinno być półwytrawne lub półsłodkie. Jeśli wybierzemy słodkie nie trzeba będzie go dosładzać, można też dolać sok z cytryny lub pomarańczy, żeby było bardziej kwaśne. Z kolei do wina wytrawnego warto dodać więcej miodu, cukru trzcinowego lub syropu z agawy. Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

 

W czym pić grzane wino?

Grzane wino najczęściej podaje się w naczyniach, które potrafią dobrze utrzymać ciepło. Świetnie sprawdzają się do tego gliniane lub kamionkowe garnuszki, dobrym wyborem będą również żaroodporne kubki. Jeśli często serwujesz ten aromatyczny trunek, warto się zastanowić na zakupem całego zestawu, w którym oprócz odpowiednich kubeczków do podawania napoju znajduje się także praktyczny podgrzewacz. Zazwyczaj jest to szklany, żaroodporny lub kamionkowy dzbanek, który umieszcza się na podstawce ze świeczką.

 

Co się je do grzanego wina?

Grzane wino samo w sobie jest smaczne i nie potrzebuje żadnych, szczególnych dodatków. Świetnie sprawdzi się na rodzinny, zimowy wieczór lub na spotkanie ze znajomymi. Można do niego podać drobne przekąski, np. serwowany na ciepło oscypek z żurawiną, talerz wędlin, albo coś słodkiego, np. pierniczki.

 

Właściwości grzanego wina

Już przed wiekami grzane wino z przyprawami było uważane za lekarstwo na zimowe infekcje. Dodatek miodu, przyprawy oraz podgrzany trunek rzeczywiście sprawiają, że grzaniec to dobry sposób na przeziębienie. Istotne jest tylko, by nie łączyć go z żadnymi lekami.

Ma też wiele innych, cennych właściwości: działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm z toksyn, chroni serce, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, a także obniża poziom złego cholesterolu. Trzeba tylko pamiętać, że takiego wina nie można zagotować, bo wtedy traci wiele ze swoich korzystnych dla zdrowia składników.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne