Francuskie rurki z bitą smietaną

bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu

Desery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.56 z 143 głosów)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego z lidla lub więcej zależy ile chcemy mieć rurek
  • 250 gram smietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżeczka mleka w proszku
  • 2 łyżki brązowego cukru do oprószania ew. białego grubego
  • 1 łyżka masła do natłuszczania foremek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rozgrzać piekarnik do 190 st.
  • Ciasto lekko rozwałkować i kroić na pasy o szer. 2 cm.
  • Nawijać na wczesniej natłuszczone foremki zaczynając od węższej strony foremki. otaczać w cukrze brązowym lub grubym cukrze białym
  • Układać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia/brązowym/
  • Piec do zarumienienia. delikatnie zdjąc z foremek. przestudzić całkowicie.
  • Smietanę ubić z cukrem pudrem do smaku i pod koniec dodać łyżeczkę mleka w proszku aby smietana dobrze się ubiła./mój sprawdzony patent na dobrze ubitą smietanę/
  • Szprycą nabijać smietanę do rurek. Można użyć też masy budyniowej
  • Pyszne

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy