Paluchy z ciasta francuskiego

Ocena:

4.51 (154)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Paluchy z ciasta francuskiego to nie tylko świetna przekąska na domówkę, ale także smaczny dodatek do zup, kremów i sałatek. Możecie je przygotować z różnymi dodatkami – nie tylko z serem, ale także z boczkiem, szynką, szpinakiem lub pesto. Mogą być także w wersji na słodko, jednak w tym przepisie skupimy się na wytrawnych paluchach serowych. Do ich wykonania potrzebne jest gotowe ciasto francuskie.

Składniki:

  • ciasto francuskie  600 g

  • mąka pszenna  20 g

  • ser żółty  200 g

  • jajka  1 szt.

Paluchy z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ser żółty: ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 2:

    Ciasto francuskie: jeden arkusz rozkładamy na stolnicy oprószonej mąką. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy połową startego sera. Przykrywamy drugim arkuszem i ponownie smarujemy jajkiem i posypujemy serem.

  • Krok 3:

    Przygotowanie paluchów: ciasto kroimy ostrym nożem w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5–2 cm. Chwytając za końce skręcamy je w spiralki.

  • Krok 4:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 220ºC. Paluchy z ciasta francuskiego z serem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 15 min.

Porady

  • W przepisie na paluchy serowe wykorzystano dwa arkusze ciasta francuskiego – każdy o wymiarach 25×50 cm i wadze 300 g.  Z takiej porcji wychodzi ok. 25. paluchów.
  • Warto wybrać ciasto francuskie z dobrym składem – powinno zawierać tylko podstawowe składniki, czyli mąkę, masło, sól i wodę. Niestety, wiele gotowych półproduktów przygotowywanych jest na bazie utwardzonego oleju palmowego, nie mają żadnych wartości odżywczych i mogą być szkodliwe dla zdrowia.
  • Jaki ser wybrać? Paluchy z ciasta francuskiego będą doskonałe z cheddarem lub twardą mozzarellą.
  • Starty ser możecie zmieszać z ziołami lub przyprawami, np. ostrą lub słodką papryką.
  • Do posmarowania ciasta jajkiem najlepiej jest użyć silikonowego pędzelka lub drewnianego z naturalnym włosiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Paluchy z ciasta francuskiego – warianty

  • Paluchy serowe z boczkiem – na starty ser nakładamy plastry wędzonego boczku i dopiero wtedy nakładamy drugi płat ciasta. Dalszy przepis pozostaje bez zmian.
  • Serowe paluchy z pesto – warto je przygotować samodzielnie, poprzez zmiksowanie w blenderze świeżej bazylii z orzechami nerkowca, twardym serem, czosnkiem i oliwą. Do takich paluchów nie potrzebujemy już dodatkowo startego sera żółtego.
  • Paluchy serowe ze szpinakiem – w malakserze blendujemy liście szpinaku z serem, oliwą i czosnkiem. Przygotowaną w ten sposób pastę wykładamy na arkusz ciasta. Przykrywamy drugim i skręcamy w spiralę.
  • Paluchy z ciasta francuskiego z szynką – możecie zrobić je w podobny sposób jak paluchy z boczkiem lub bez żółtego sera.

Do czego możecie podać paluchy z ciasta francuskiego?

Poniżej kilka naszych propozycji na dania z paluchami serowymi:

  • zupa cebulowa – najczęściej jest podawana z grzanką z żółtym serem. Paluchy z ciasta francuskiego z serem są jednak godnym zastępcą,
  • zupa krem z czosnku – to również danie, które potrzebuje dodatków. Serowe paluchy możecie oprzeć na brzegach miseczki z zupą, co będzie wyglądać elegancko i efektownie.

Serowe paluchy z ciasta francuskiego pasują też praktycznie do każdej sałatki. Możecie podać je np. do sałatki cezar w zastępstwie chlebowych grzanek. W końcu są rewelacyjne jako samodzielna przekąska  – np. podane z sosami, które warto przygotować samodzielnie. Paluchy serowe dobrze smakują z: 

Ciasto francuskie na paluchy i nie tylko

Jeżeli chcecie mieć pełną kontrolę nad jakością składników, możecie pokusić się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Nie jest to trudne zadanie, ale na pewno jest czasochłonne. Przygotowanie go polega na naprzemiennym składaniu i chłodzeniu ciasta w lodówce. Cały proces zajmuje ok. 12 godzin.

W naszym artykule pt. Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób przeprowadzamy was krok po kroku przez całą procedurę. Podpowiadamy, jaką mąkę wybrać i jaki wałek sprawdzi się najlepiej. Z taką pomocą na pewno będzie wam łatwiej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne